24 - Potravinářská výroba (P)

  1. Sbírkalupa Sbírka Národního zemědělského muzea Praha
    PředmětyPodsbírka P (potravinářské obory)Co do počtu patří podsbírka potravinářská spíše k menším podsbírkám. Obsahuje jednotlivé sbírkové předměty i ucelené kolekce předmětů vztahující se k jednotlivým oborům potravinářství v přibližném počtu 1 390 předmětů. Tyto obory jsou velmi nerovnoměrně zastoupeny, což je dáno jednak různými možnostmi trojrozměrné dokumentace jednotlivých oborů, z nichž mnohé pracují s velmi rozměrnými předměty a jednak specializací jednotlivých kurátorů. Nejrozsáhlejší kolekcí (téměř 300 předmětů)je dokumentováno mlynářství obsahující jak modely, tak i autentická mlýnská složení, čistící stroje používané v mlynářství a celou řadu menších pomůcek a zařízení používaných v mlynářství a vedle toho vzorky mlynářských výrobků surovinami počínaje přes početné mezistupně až k finálním produktům. Na ní navazuje sbírka předmětů vážících se k pekařství čítající několik desítek předmětů. Další co do rozsahu významnou kolekci tvoří sbírkové předměty vztahující se k řeznictví a uzenářství obsahující více jak stovku předmětů. Ostatní obory jsou zastoupeny méně početnými soubory předmětů. Jedná se především o sladovnictví-pivovarství (více jak stovka předmětů) a vinařství (cca 150 předmětů). Ostatní potravinářské obory jsou zastoupeny spíše jednotlivinami. To se týká zejména lihovarnictví, škrobárenství, cukrovarnictví, cukrářství, výroby droždí a konzervárenství. Větší rozsah, téměř sto kusů, má sbírka krmiv pro hospodářská zvířata, kde jsou i produkty veterinární asanace. Podsbírka potravinářství má zvláštní charakter. Týká se zpracování zemědělských produktů řemeslně či průmyslově. Znamená to, že ty předměty, které se vázaly ke zpracování těchto produktů přímo v domácnosti či v rámci zemědělské usedlosti (závodu) v podsbírce P nenajdeme. Nenajdeme zde např. mlékařství, které je nutno hledat v podsbírce Z (živočišná výroba). Řadu předmětů z pekařství případně i z řeznictví lze najít v podsbírce E (etnografie). Toto rozdělení vyplývá ze skutečnosti, že podsbírka P je historicky mladší než ostatní podsbírky. Některé jednotlivé předměty spojené nejvíce právě s domáckým zpracováním potravin se dostala do NZM již se sbírkami převzatými od Národopisné společnosti. S nimi přišly i některé modely mlýnů. Větší pozornost vazbám zemědělství na potravinářský průmysl byla věnována až v závěru meziválečného období, z něhož se dochovaly některé modely. Systematicky však byla věnována pozornost potravinářskému průmyslu až od 60. let, kdy byl přijat samostatný kurátor pro potravinářské sbírky. Přelom 60. a 70. let byl také dobou největšího rozmachu potravinářských sbírek. Tehdy byly sesbírány sbírkové předměty převážně z přelomu 19. a 20. století týkající se především mlynářství, pekařství, vinařství a masného průmyslu. Další rozvoj této podsbírky nastal koncem 80. let spolu s nástupem nového mladého kurátora, jenž se vedle doplňování starších sbírek zejména konzervace a pivovarnictví zaměřoval i na získávání sbírek ze současnosti . Po jeho odchodu v polovině 90. let začala podsbírka stagnovat a nový rozvoj nastává až nyní s příchodem nového kurátora. Podsbírka potravinářství patří k rozvíjejícím se podsbírkám. Při jejím dalším formování je třeba se zaměřit především na obory dosud v NZM nezastoupené či dokumentované nedostatečně. Při dokumentaci rozměrných zařízení je nutné důkladně zvážit formu jejich dokumentace.